ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ - ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής έχω την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να σας καλωσορίσω στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εργοθεραπείας, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 – 16 Οκτωβρίου 2016 στο αμφιθέατρο ‘Μίκης Θεοδωράκης’ του Δήμου Παπάγου – Χολαργού, με τίτλο ‘Χτίζοντας Υγιείς Κοινωνίες: Ένταξη, Ανάπτυξη, Δικτύωση, Ποιότητα’.

Η ραγδαία ανάπτυξη της ειδικότητάς μας, δημιουργεί σε εμάς τους Έλληνες Εργοθεραπευτές την υποχρέωση να ακολουθούμε τις εξελίξεις και ταυτόχρονα να κάνουμε αισθητή την δική μας επιστημονική παρουσία.

Καθώς το Πανελλήνιο Συνέδριο Εργοθεραπείας αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του συλλόγου μας, καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια από τα μέλη του ΔΣ, της Επιστημονικής και της Οργανωτικής Επιτροπής και πολλούς συναδέλφους που συνεργάστηκαν με αυτή, για την κατάρτιση ενός επιστημονικού προγράμματος υψηλού επιπέδου με αναφορά σε όλες τις νεώτερες εξελίξεις της ειδικότητά μας. Τις θερμές μου ευχαριστίες σε όλους.

Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω θερμά τους διακεκριμένους ξένους και Έλληνες ομιλητές, οι οποίοι με χαρά αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μας για να καταθέσουν την γνώση τους και την εμπειρία τους.

Σε ένα ασταθές οικονομικό, κοινωνικό και εξ αντανακλάσεως επιστημονικό περιβάλλον, φιλοδοξούμε η απάντηση μέσω του συνεδρίου μας να είναι πρακτική, δυναμική, ενωτική και οραματική. Καλούμε όλους τους συναδέλφους και συνεργάτες, εργοθεραπευτές και άλλους επαγγελματίες, να καταθέσουν την ερευνητική τους προσπάθεια ή την κλινική τους εμπειρία, η οποία θα συζητηθεί είτε ως προφορική, είτε ως αναρτημένη ανακοίνωση, ως εργαστήριο ή σε στρογγυλό τραπέζι.

Προσδοκούμε λοιπόν στην ενεργή συμμετοχή σας στις εκδηλώσεις του Συνεδρίου μας, με την πίστη ότι θα διευρύνουμε τις γνώσεις μας, να ανταλλάξουμε απόψεις και να περάσουμε ένα ευχάριστο διήμερο.

Με εκτίμηση
Κυριακή Κεραμιώτου
Εργοθεραπεύτρια, MSc
Πρόεδρος Οργανωτικής Επιτροπής
Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Εργοθεραπευτών

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ - ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να σας καλέσω στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εργοθεραπείας, με τίτλο ‘Χτίζοντας Υγιείς Κοινωνίες: Ένταξη, Ανάπτυξη, Δικτύωση, Ποιότητα’.

Η αναγνώριση των κοινωνικών καθοριστικών παραγόντων υγείας (social determinants of health) σε συνδυασμό με τη συζήτηση που αναδεικνύει την υγεία ως ανθρώπινο δικαίωμα, οδηγεί τους επαγγελματίες υγείας και φροντίδας και μαζί τους και τους εργοθεραπευτές, να διευρύνουν την επαγγελματική πρακτική τους. Το έργο, δηλαδή οι καθημερινές δραστηριότητες των ανθρώπων, είναι αυτό που χτίζει το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και, συγχρόνως, προσφέρει τις ευκαιρίες στον άνθρωπο «να κάνει» και «να είναι» στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.

Οι κοινωνίες μας σε όλες τις μορφές τους - οι γειτονιές και οι πόλεις μας, τα σχολεία και τα ιδρύματά μας, οι επαγγελματικοί μας σύλλογοι και οι πολιτικές δομές - είναι τα πλαίσια στα οποία ζούμε, και τα οποία μας παρέχουν τη δυνατότητα για έκφραση, εργασία, ξεκούραση, αναγνώριση, αίσθηση του ανήκειν, υποστήριξη, μεταξύ πολλών άλλων. Μέσα από τα χτιστά, φυσικά και ανθρώπινα περιβάλλοντα αναπαράγεται η υγεία. Η υγεία δεν είναι μια σταθερή έννοια που ο καθένας 'έχει' σε περισσότερο ή λιγότερο βαθμό, αλλά αναπτύσσεται και ανθίζει στην πολυδιάστατη σχέση που έχουν οι άνθρωποι μεταξύ τους και με τα περιβάλλοντα στα οποία ζουν - μέσα από τη ποιότητα των σπιτιών μας, του νερού που πίνουμε και του αέρα που αναπνέουμε, μέσα από την πρόσβαση σε εκπαίδευση, σε εργασία, στις υπηρεσίες υγείας, μέσα στις σχέσεις μας με τους άλλους, στην ισότητα των ευκαιριών, στην αναγνώριση των δικαιωμάτων μας, και στην ένταξη. Βρίσκεται σε αυτό που μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, με την οικογένειά μας και με την κοινωνία, σε καθημερινή βάση, δηλαδή στα καθημερινά έργα μας.

Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να υπάρχουν τεράστιες διαφορές στην ποιότητα ζωής και στις ευκαιρίες που απολαμβάνουν οι συμπολίτες μας. Άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας και οι φροντιστές τους, οι ηλικιωμένοι, οι μετανάστες, οι γυναίκες, οι άνεργοι, τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης, αποτελούν ιδιαίτερα ευάλωτες ομάδες. Τα προβλήματά τους απαιτούν πολλαπλές δράσεις και όχι μόνο από τους κρατικούς και τοπικούς φορείς. Χρειάζεται να χτίζουμε υγιείς κοινωνίες όπου ο κάθε πολίτης είναι μέρος του συνόλου, και όπου η δύναμη της συλλογικής δράσης λαμβάνει σημαντικό ρόλο.

Οι εργοθεραπευτές όλο και περισσότερο δίνουν την προσοχή τους στην πρόληψη, δουλεύοντας ενεργά με τους συμπολίτες τους να δημιουργήσουν κοινωνίες που θα παρέχουν τις δυνατότητες σε όλους μας να ζούμε ζωές πλούσιες σε εμπειρίες με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του κάθε ατόμου. Το χτίσιμο ή η δημιουργία υγιών κοινωνιών είναι μια περίπλοκη και πολυδιάστατη διαδικασία και απαιτεί διεπιστημονική συνεργασία, όπως, επίσης, συνεργασία με τα άτομα και οι οικογένειες που ζούνε σε αυτές. Επίσης, απαιτεί την ανάπτυξη ποιοτικών δράσεων από το σχεδιασμό της κάθε δράσης μέχρι την εκτίμηση της αποτελεσματικότητάς της.

Σε αυτό το συνέδριο ευελπιστούμε να ανοίξουμε ένα διάλογο για αυτά τα θέματα. Το έργο είναι το βασικό δομικό στοιχείο με το οποίο χτίζουμε τις καθημερινές μας ζωές, χτίζουμε τις κοινωνίες μας. Ας χτίζουμε, λοιπόν, τις κοινωνίες μας ως πηγές υγείας για όλους.

Με εκτίμηση
Σάρα Κανταρτζή
Εργοθεραπεύτρια, PhD
Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής

Ημερομηνία Διεξαγωγής

15 - 16 Οκτωβρίου 2016

Σημαντικές Ημερομηνίες

15-6-2016
26-6-2016: Υποβολή περιλήψεων

18-7-2016: Απάντηση επιστημονικής επιτροπής

18-9-2016
21-9-2016: Εγγραφή με χαμηλό δικαίωμα συμμετοχής